Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hátat fordít-e a jegybank a fo
  2009-01-17 12:31:34, szombat
 
  Hátat fordít-e a jegybank a forintnak?

* Index/portfolio.hu - gazdasag@mail.index..hu

| 2009. 01. 16., 11:51 | Frissítve: 20 órája

A forint már februárban is erősödhet, de utána év közben biztosan, vélik a piaci elemzők. Az elmúlt napok 280 fölötti árfolyamszintjei sem veszélyeztetnék azonban az MNB 3 százalékos inflációs céljának elérését, így a monetáris tanács szinte egybehangzó várakozások szerint 9,50 százalékra csökkenti hétfőn a kamatot, mely az év végéig 7 százalékra mérséklődhet. Bár, a későbbi kamatvágások ütemét és nagyságát erősen befolyásolhatja, hogy akár éppen az esetleges hétfői csökkentés után, nem gyengül-e még tovább a forint, 290-300 forintos árfolyamot már a jegybank se nézhetne nyugodtan.

A történelmi mélypont közelében mozgó forint mellett is az eddig "megszokott", 50 bázispontos kamatcsökkentésről dönthet jövő hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa - derül ki a Portfolio.hu által megkérdezett 21 piaci szakértő válaszának konszenzusából. 14 megkérdezett jelezte ugyanis, hogy 9,50 százalékra mérséklődhet a hétfői döntés nyomán az alapkamat. A szakemberek többsége a hétfőre várt kamatvágás mellett mindenesetre úgy látja, hogy nem fordít majd hátat a forintnak az MNB: alaposan elgondolkodhat ugyanis a további kamatcsökkentésekről (azok mértékéről, gyakoriságáról), ha a forint 285-290 körüli, esetleg afeletti szinten mozogna (tartósan) az euróval szemben. A legutóbbi kamatdöntés óta (egy hónap) mintegy 6 százalékkal gyengült a forint, de a friss konszenzus szerint nem vettek vissza a piaci szakemberek az idénre várt összes kamatcsökkentés mértékéből, 2009-et 7 százalékos jegybanki alapkamattal búcsúztathatjuk.

Hasonló képet fest a Reuters 23 elemző megkérdezésén alapuló konszenzusa is: eszereint hétfőn fél százalékponttal 9,50 százalékra csökkenti a kamatot az MNB, az e kérdésben állástfoglaló 22 elemző közül legalábbis 20-an erre számítanak, míg ketten azt várják, marad a jelenlegi tízszázalékos szint.

A Reuters körképe szerint ráadásul nem sokáig kell aggódjon, ha egyáltalán az MNB a forint gyengülése miatt sem. A megkérdezetteknek ugyan csak nagyjából a fele válaszolt az árfolyamalakulást firtató kérdésekre, de a 11, február végi árfolyamvárakozását eláruló elemző közül heten érdemi, 270-ig vagy az alá korrigáló árfolyamot, ketten kisebb forinterősödést várnak, és csak ketten számítanak az utóbbi napokban jellemző, 280-285 közötti szintekre február végéig. Az év egészére viszont mindenki forinterősödést vár.

A portfolio. hu felméréséhez jellemzően csütörtökön napközben, azaz 278-281 közötti árfolyam mellett érkezett szakértői visszajelzések döntő többsége 50 bázispontos jövő hétfői kamatcsökkentést tartalmazott, de többen megjegyezték, hogy a tényleges hétfői döntést még befolyásolhatja a nemzetközi befektetői hangulat változása, illetve a forint aktuális mozgása. Mint ismert, az MNB vezetői az elmúlt hetekben több alkalommal is olyan jelzéseket tettek, hogy a pénzügyi stabilitási szempontokra figyelve a kamatcsökkentések folytatódhatnak, mivel az inflációs kilátások a korábban gondoltnál lényegesen jobban javultak. A nyersanyagárak zuhanása, a tavalyi élelmiszerár-robbanás kifulladása, illetve a magyar recessziós gazdasági környezet együttesen erősen inflációmérséklő hatású, és most már inkább a jegybank inflációs céljának (közép távon 3 százalék) alullövési, mint felüllövési kockázatai kerültek túlsúlyba, még abban az esetben is, ha a forint gyengébb szintre süllyedne.
Meddig nézné "jó szemmel" a forintgyengülést az MNB?

Tardos Gergely, az OTP Bank vezető elemzője úgy látja, hogy a 270-280 közötti árfolyam tartomány mellett, míg Samu János, a Concorde elemzője szerint 290 körüli kurzus mellett lehet összhangban a jegybank inflációs előrejelzése az MNB közép távú céljával, azaz csak enyhe, huzamosabb ideig fennmaradó forintgyengülést tolerálhatna már csak a jegybank.

Egyébként a legtöbben a 285-290 feletti árfolyamtartományt jelölték meg, mint amely mellett már egyértelműen befolyásoló szerepű lehet az árfolyam a jegybank kamatpolitikájára (visszafoghatja, vagy meg is állíthatja a kamatcsökkentéseket, de akár a kamatemelési alternatíva is visszatérhet). Ez az említett tartomány azért is kitüntetett jelentőségű, mert innentől (286-os szinttől) beszélhetünk a forint esetleges új történelmi mélypontjáról az euróval szemben és mint ilyen, még "járatlan" terület a piaci szereplők számára, annak minden kockázatával együtt (pl. heves árfolyammozgások, fokozott piaci spekulációk, stb.)

Akadnak azonban olyanok is a piacon, akik szerint nincs még olyan közel az az árfolyamszint, amikor már aggódnia kellene a jegybanknak az inflációs céljai miatt. Orbán Gábor, az Aegon Befektetési Alapkezelő szakértője szerint az inflációs célkitűzés alapján lehet még kamatot csökkenteni, és majd csak 300 feletti forint/euró árfolyam "szólhat bele" érdemben a központi bank kamatpolitikájába.
Vágni, vagy nem vágni?

Az elmúlt napokban megfigyelt forintmozgás egyébként alátámasztja azon nézeteket, amelyek szerint nem csak a Nemzetközi Valutaalap első emberének budapesti látogatásával kapcsolatos aggodalmak, hanem emellett a régiós hatások, illetve a forint mögötti hajtóerők (pl. külkereskedelmi, devizahitelezési folyamatok) gyengülése vezetett a magyar fizetőeszköz csaknem történelmi mélypontra süllyedéséhez.

Egyes elemzők szerint tartósan gyengébb szinten ragadhat a fizetőeszköz a borongós nemzetközi befektetési környezet, illetve a forint mögötti tőkeáramlás változása miatt, és a gyengélkedés ellen - amint az látható - a nagyon magasan tartott MNB-kamat sem tud tartósan mit tenni. Emiatt viszont a súlyos recesszió hatásainak enyhítése, a forintkamatok mérséklése érdekében folytatnia kellene lendületes kamatcsökkentési sorozatát a jegybanknak.
Mi lesz a devizahitelesekkel?

Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere a további kamatcsökkentések esetleges forintgyengítő hatásával kapcsolatban azt emelte ki: "az egyetlen kritikus pont a devizahitelesek teherbíró képessége, és az abból fakadó pénzügyi stabilitás kérdése lehet. Úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi árfolyamszintek még tolerálhatók, és most nyomósabb érv, hogy a gazdaságnak égetően nagy szüksége lenne alacsonyabb forintkamatokra, jóllehet, a vállalkozások hitelhez jutását szemmel láthatóan nem csak a magas kamatszint, hanem a bankok alacsony hitelnyújtási hajlandósága is nehezíti."

A gyengülő forintárfolyam a devizahitelek törlesztő részleteinek növelésén keresztül gyengíti a lakossági fogyasztást, illetve a vállalatok devizahiteleinek megújítási kockázatait emeli, amely viszont az elbocsátások további emelkedését hordozza magában - fűzte hozzá a témakörhöz Tardos Gergely. Samu János egyébként azt is kiemelte, hogy az esetlegesen tovább növekvő devizahitel-terhek a bedőlő hitelek arányának emelkedése miatt a bankrendszeri stabilitási kockázatokat is növelik, azaz az MNB-nek tehát ilyen szempontokra is tekintettel kell lennie kamatdöntéseikor.
Talán nem forgatná fel a világot az áfa-emelés

Amint a Portfolio.hu múlt heti elemzői konszenzusában már jelezte, idén év közepére 1,5-2,0 százalék közé süllyedhet az éves alapú inflációs ráta és év végére is 3 százalék alatt maradhatna, azaz ilyen környezetben a héten - költségvetési bevételi szempontok miatt - előtérbe került felső áfa-kulcs emelése feltehetően nem emelné olyan magasságokba az inflációt, ami nem kívánt másodlagos hatásokat (megemelkedő ár- és bérnövelési elvárások) generálhatna.

A fentiek miatt tehát az is elképzelhető, hogy a jegybank dolgát (inflációs cél elérése) most nem annyira nehezítené meg a közteher növelése, mintha arra az elmúlt években került volna sor, de az valószínű, hogy a kamatcsökkentési lendületből visszavenne az MNB. Ezzel indokolta Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője a jövő hétfői, mindössze 25 bázispontos, illetve az év egészére összesen 100 bázispontos alapkamat-csökkentési várakozását. (Időközben arról érkezett hír, hogy a szocialista elnökségi ülésen tegnap elvetették az áfa-emelés ötletét.)

A piaci konszenzus szerint egyébként ennél jóval bátrabb lesz majd a jegybank: év végére 7.00 százalékig vághatja az irányadó rátát a jelenlegi 10.0 százalékról, azaz nemcsak az októberi 300 bp-os emelést venné viszonylag gyorsan vissza, hanem még további érdemi monetáris enyhítést is végrehajthat majd. Megjegyzendő, hogy egy hónapja is 7.00 százalékos lett év végi kamatkonszenzus, de azóta a forint mintegy 6 százalékkal értékelődött le az euróval szemben.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: kamatcsökkentési, forintgyengülést, devizahitelezési, árfolyamszintjei, inflációmérséklő, kamatcsökkentést, kamatdöntéseikor, árfolyammozgások, devizahiteleinek, veszélyeztetnék, árfolyamszintek, forinterősödést, forintkamatokra, befolyásolhatja, külkereskedelmi, kamatkonszenzus, százalékponttal, folytatódhatnak, kamatcsökkentés, devizahitelesek, búcsúztathatjuk, visszajelzések, forintárfolyam, forintgyengítő, konszenzusában, nyersanyagárak, elgondolkodhat, gyakoriságáról, konszenzusából, visszafoghatja, állástfoglaló, forintkamatok, árfolyamszint, látogatásával, vállalkozások, bankrendszeri, piaci elemzők, elmúlt napok, monetáris tanács, későbbi kamatvágások, esetleges hétfői, történelmi mélypont, hétfői döntés, szakemberek többsége, hétfőre várt, forint 285-290, euróval szemben, legutóbbi kamatdöntés, friss konszenzus, piaci szakemberek, idénre várt, jelenlegi tízszázalékos, Magyar Nemzeti Bank, Tardos Gergely, Samu János, Orbán Gábor, Aegon Befektetési Alapkezelő, Nemzetközi Valutaalap, Bebesy Dániel, Budapest Alapkezelő, Barcza György,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Ébredj  Bizonyos kulturális szint nélk...  Naplemente  Gaál Viktor gondolata  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Facebookon kaptam  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Facebookon kaptam  Vannak arcok  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam  Két tekintet van  Az udvariasság alapja: önismer...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Sirató  Föld napja április 22  Szép estét kedves látogatóimna...  Ma  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  A Föld napja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az embernek a társa: hiányzik.  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Nehezen engedem  Szent György napi hiedelmek, s...  Emlék  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Facebookon kaptam  Két tekintet van  Próbálkozni kell ahhoz,  Facebookon kaptam  Két tekintet van  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Maradék idő  A hét szűk esztendő  Semmit ne higgy el  Esti kép  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Paul David Tripp Április 26  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  A végzet az  Maradék idő  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Amit átélünk,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindenünk, amink van, amit sze...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Ez a jó az alvásban.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Föld napja április 22  A lelki élet nem arról szól, ....  Naplemente  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mosolyogtál már ma?  Szép estét kedves látogatóimna...  Esti kép  Ez a jó az alvásban.  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Április 22. a Föld napja,  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A Mester kezének érintése  Paul David Tripp Április 23  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
piaci elemzők, elmúlt napok, monetáris tanács, későbbi kamatvágások, esetleges hétfői, történelmi mélypont, hétfői döntés, szakemberek többsége, hétfőre várt, forint 285-290, euróval szemben, legutóbbi kamatdöntés, friss konszenzus, piaci szakemberek, idénre várt, jelenlegi tízszázalékos, forint gyengülése, megkérdezetteknek ugyan, fele válaszolt, árfolyamalakulást firtató, utóbbi napokban, tényleges hétfői, nemzetközi befektetői, forint aktuális, elmúlt hetekben, pénzügyi stabilitási, kamatcsökkentések folytatódhatnak, inflációs kilátások, korábban gondoltnál, nyersanyagárak zuhanása, magyar recessziós, jegybank inflációs, forint gyengébb, 270-280 közötti, 285-290 feletti, jegybank kamatpolitikájára, kamatemelési alternatíva, említett tartomány, forint esetleges, piaci szereplők, inflációs céljai, inflációs célkitűzés, központi bank, elmúlt napokban, régiós hatások, forint mögötti, magyar fizetőeszköz, borongós nemzetközi, gyengélkedés ellen, nagyon magasan, súlyos recesszió, forintkamatok mérséklése, további kamatcsökkentések, egyetlen kritikus, devizahitelesek teherbíró, abból fakadó, jelenlegi árfolyamszintek, gazdaságnak égetően, vállalkozások hitelhez, magas kamatszint, bankok alacsony, gyengülő forintárfolyam, devizahitelek törlesztő, lakossági fogyasztást, vállalatok devizahiteleinek, elbocsátások további, témakörhöz Tardos, esetlegesen tovább, bedőlő hitelek, bankrendszeri stabilitási, éves alapú, fentiek miatt, jegybank dolgát, közteher növelése, elmúlt években, kamatcsökkentési lendületből, jövő hétfői, szocialista elnökségi, áfa-emelés ötletét, piaci konszenzus, irányadó rátát, forint mintegy, kamatcsökkentési, forintgyengülést, devizahitelezési, árfolyamszintjei, inflációmérséklő, kamatcsökkentést, kamatdöntéseikor, árfolyammozgások, devizahiteleinek, veszélyeztetnék, árfolyamszintek, forinterősödést, forintkamatokra, befolyásolhatja, külkereskedelmi, kamatkonszenzus, százalékponttal, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3816
  • e Hét: 18046
  • e Hónap: 29157
  • e Év: 182653
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.